Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΙ «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ» ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;

Jumping dolphins at Loro parque, Teneriffe.Image via Wikipedia
"Κανένα ενυδρείο, κανένα δελφινάριο όσο μεγάλο και να είναι, μπορεί να μιμηθεί έστω και στο ελάχιστο, τις συνθήκες στη θάλασσα, και κανένα δελφίνι που ζει σε ενυδρείο δε μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό"
Jacques Yves Cousteau
Σοβαρό πρόβλημα θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη συνεχιζόμενη αιχμαλωσία και χρήση ζώων σε παραστάσεις στη χώρα μας, με τελευταίο παράδειγμα την παρουσία δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών σε παραστάσεις στο Αττικό Πάρκο που ξεκινούν για το κοινό τις επόμενες μέρες. Σε μια περίοδο, που πλήθος οργανώσεων και πολιτών ζητά την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα και της χρήσης ζώων σε παραστάσεις, το Αττικό Πάρκο επιχειρεί να μετατραπεί σε τσίρκο με ζώα.
Η παρουσία αιχμάλωτων δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών σε τσιμεντένια κλουβιά δεν μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή. Ακόμη και οι καλύτερες εγκαταστάσεις, αδυνατούν να μιμηθούν το φυσικό περιβάλλον των ζώων και είναι ασφυκτικά μικρές αν λάβουμε υπόψη μας τις αποστάσεις που κανονικά καλύπτει ένα δελφίνι σε μια μέρα. Δορυφορική παρακολούθηση δείχνει ότι τα δελφίνια μπορούν να διανύσουν μέχρι και 40 μίλια την ημέρα. Ζουν σε εξαιρετικά πολύπλοκες κοινωνίες, κινούνται διαρκώς ακόμη και σε κατάσταση ανάπαυσης, ενώ ο εγκλεισμός τους προκαλεί τεράστιο στρες, επιθετικότητα και ανία. Επιπλέον, για να διατηρείται καθαρό το νερό των δεξαμενών, προστίθενται χημικές ουσίες που καθιστούν αδύνατη την παρουσία φυτών ή ζωντανών ψαριών και προκαλούν ερεθισμούς και πληγές στο δέρμα των δελφινιών.
Η αιχμαλωσία παραγνωρίζει ότι τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια είναι συναισθανόμενα όντα. Έχουν ανεπτυγμένη νοημοσύνη, συναισθήματα, περίπλοκες διανοητικές και συναισθηματικές δυνατότητες, πολυσύνθετο εγκέφαλο, και κοινωνική συμπεριφορά. Παρά τους ισχυρισμούς για εκπαιδευτικό χαρακτήρα των παραστάσεων, η παρουσία δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών σε ζωολογικούς κήπους, διαιωνίζει στα παιδιά την ιδέα ότι η αιχμαλωσία των ζώων είναι επιτρεπτή για τη δική μας ψυχαγωγία. Η αιχμαλωσία των ζώων αυτών και η δημόσια έκθεσή τους συμβάλλει στην έννοια του ζώου ως αντικείμενο για την κάλυψη των ψυχαγωγικών αναγκών των συμπολιτών μας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από την πολιτεία να ενεργήσει άμεσα και να διερευνήσει:
  • Τη νομιμότητα της παρουσίας δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
  • Τη χρήση τους για αναπαραγωγή, γεγονός που εδραιώνει την παρουσία αυτών των συγκεκριμένων ζώων στη χώρα μας
  • Το θέμα της αδειοδότησης του Αττικού Πάρκου για παραστάσεις με τα συγκεκριμένα ζώα.
Η χρήση δελφινιών και θαλάσσιων λιονταριών στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας πρέπει να σταματήσει. Καλούμε την πολιτεία να μην επιτρέψει καμιά οικονομική δραστηριότητα βασισμένη σε παραστάσεις με δελφίνια και θαλάσσια λιοντάρια και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή τους.
Καλούμε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τα ζώα αυτά, να τα δουν και να τα απολαύσουν στο φυσικό τους χώρο στην  ανοιχτή θάλασσα, αλλά και να βοηθήσουν για τη διατήρηση του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Ο καιρός της αρκούδας - χορεύτριας ανήκει στο παρελθόν για τη χώρα μας. Ας μην επανερχόμαστε με δελφίνια και θαλάσσια λιοντάρια σε ρόλους υποτιθέμενων "καλλιτεχνών".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...