Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Είναι καλύτερα να μην είσαι γάτα στο Βέλγιο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Σχέδιο μαζικής στείρωσης όλων των γατών, αρσενικών και θηλυκών, αδέσποτων και με ιδιοκτήτη, μελετά η κυβέρνηση του Βελγίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Προς το παρόν το μόνο που σώζει τα συμπαθή τετράποδα αιλουροειδή είναι η... οικονομική κρίση: τα σχετικά κονδύλια δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Σε ένα κράτος 10 εκατ. κατοίκων οι γάτες υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν πλέον το 1 εκατομμύριο. Γι΄ αυτό οι Αρχές σκέπτονται να παρέμβουν δραστικά ώστε να μειώσουν το ενδεχόμενο ενός γατίσιου... υπερπληθυσμού.

«Λόγω της έλλειψης της σχετικής επιχορήγησης, δεν είναι ακόμη τίποτα σίγουρο» διευκρίνισε η Κάθριν Τερκλαβέρς, στέλεχος του υπουργείου Υγείας. Και άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει «ταξικός» διαχωρισμός στον ευνουχισμό, διότι θα διασωθούν όσα ζώα είναι «γαλαζοαίματα» και μάλιστα με τη «βούλα». «Σε περίπτωση που τελικώς εγκριθεί το πρόγραμμαθα στειρωθούν όλες οι γάτες της χώρας,πλην εκείνων που διαθέτουν πεντιγκρί (σ.σ.: το πιστοποιητικό γενεαλογικής καταγωγής κάθε ζώου)» τόνισε.

Αν τελικώς ψηφιστεί, το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέσα στο 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2016, οπότε κι όλα τα αιλουροειδή της χώρας θα είναι «φακελωμένα». Στις θηλυκές γάτες θα γίνει χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας, ενώ στους αρσενικούς γάτους θα γίνει ορχεκτομή.

«Η στείρωση θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουμε τόσα χρήματα για να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα.Η στείρωση κάθε γάτας κοστίζει 150 ευρώ» τονίζει ο Σεμπαστιάν ντε Γιονγκ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Sans Collier» («χωρίς Κολάρο»). Εντονες ήταν, όπως αναμενόταν, οι αντιδράσεις από τις ζωοφιλικές οργανώσεις, οι οποίες χαρακτήρισαν το σχέδιο «απαράδεκτο».

«Η απόφαση στείρωσης ενός οικόσιτου ζώου δεν πρέπει να ανήκει στο κράτος αλλά στον εκάστοτε ιδιοκτήτη του» σημειώνει η Μισέλ Βάντερμπος , πρόεδρος της Gaia, μιας βελγικής οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων.

Παρόμοια μέτρα, με διαφορετικούς... αποδέκτες, έχουν πάρει άλλες δύο χώρες στην Ευρώπη. Η Ισπανία, όπου ο Δήμος της Βαρκελώνης έχει κηρύξει πόλεμο στα περιστέρια και αποφάσισε να θανατώσει τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού, καθώς ο αριθμός τους είναι 10 φορές μεγαλύτερος απ΄ αυτόν που μπορεί να «σηκώσει» η πόλη. Και η Βρετανία, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αποδεκατισμού του γκρίζου «αμερικανού» σκίουρου. Οι γκρίζοι σκίουροι, που προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και είναι πιο δυνατοί και ανθεκτικοί στις ασθένειες, τα τελευταία χρόνια σκοτώνουν τους κόκκινους «αδελφούς» τους, «ντόπιους» βρετανούς, οι οποίοι πλέον κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...