Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Καλλιστεία για καναρίνια στη Λάρισα

Eνα κατακόκκινο αρσενικό καναρίνι «μάγεψε», όχι τόσο με το κελάηδισμά του, αλλά με την εμφάνισή του τον διεθνούς φήμης Γερμανό κριτή Ντάιτερ Βίγκερς, ο οποίος του έδωσε το πρώτο βραβείο, στον τοπικό διαγωνισμό καναρινιών που έγινε στη Λάρισα.

Ο τρόπος με τον οποίο στεκόταν ένα Σγουρό του Βορρά τού έδωσε επίσηςένα πρώτο βραβείο, ενώ ένας κανελί Καρμποντάκος του Μεξικού κέρδισε τον θαυμασμό των θεατών στις αίθουσες του 27ου δημοτικού σχολείου.

Μεγάλη επιτυχία είχε ο τοπικός διαγωνισμός καναρινιών στη Λάρισα. Μεγάλοι και μικροί θαύμασαν την ομορφιά των πτηνών, ενώ βραβεύτηκαν αυτά με τα πιο όμορφα χρώματα και εκείνα με το πιο καλό στήσιμο στ

Ο διαγωνισμός είχε διάφορες κατηγορίες, δεν περιελάμβανε όμως τη φωνή-κελάηδισμα και αποτέλεσε προπομπό του πανελλαδικού διαγωνισμού καναρινιών που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Βέροια και τον αντίστοιχο μόνο για φωνή που θα γίνει στην Πτολεμαΐδα.

«Συμμετείχαν συνολικά 266 πουλιά και 26 εκτροφείς από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και άλλες περιοχές, όπως την Ξάνθη. Στόχος μας ήταν να βραβευτούν τα πιο όμορφα καναρίνια και αυτά που είχαν πιο εντυπωσιακό στήσιμο στο κλουβί τους. Ηταν πολύ σημαντικό για μας ότι ήρθε να τα δει και να τα κρίνει ένας κριτής διεθνούς φήμης, ο γραμματέας της Γερμανικής Ομοσπονδίας Καναρινόφιλων, Ντάιτερ Βίγκερς», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Λαρισαϊκού Συλλόγου Καναρινόφιλων, που διοργάνωσε τον διαγωνισμό, Παναγιώτης Παπαθανασίου.

Περισσότερα από 160 πουλιά διαγωνίστηκαν στην κατηγορία «χρώμα», με νικητή ένα κατακόκκινο -εξαιρετικά σπάνιο χρώμα- αρσενικό καναρίνι, ενώ 66 πουλιά στην κατηγορία «θέση», ανάλογα με τη στάση που έχουν μέσα στο κλουβί τους.

Οι θεατές ωστόσο στάθηκαν ιδιαίτερα σε 2 άγρια, μεταλλαγμένα καναρίνια και σε 6 εξωτικά. Τα δύο μεταλλαγμένα έχουν προέλθει από τη διασταύρωση καναρινιών διαφορετικής ράτσας, το ένα μάλιστα είναι ένας Καρμποντάκος του Μεξικού σε κανελί χρώμα, ενώ το κανονικό του χρώμα είναι κόκκινο.

Οσο για το δεύτερο δεν είναι παρά ένα Λούγαρο σε απόχρωση βεραμάν, ενώ κανονικά το χρώμα του είναι πρασινοκίτρινο.

Μαγγελάνος

Τα έξι εξωτικά τράβηξαν τα βλέμματα των θεατών και εντυπωσίασε ιδιαίτερα ένας Μαγγελάνος - σπάνιο είδος της Βενεζουέλας με κιτρινοπράσινο σώμα και κατάμαυρο κεφάλι.

«Τα καναρίνια είναι χόμπι, είναι πάθος, είναι αγάπη. Στον χώρο όπου τα εκτρέφω υπάρχουν τα πιο σύγχρονα συστήματα θέρμανσης, ψύξης, υγρασίας και φωτισμού και νιώθω υπερήφανος για τη συλλογή μου», μας είπε ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος έχει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λάρισα 200 καναρίνια από τη Λατινική Αμερική, τη Βενεζουέλα, το Μεξικό, την Ιαπωνία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα για ένα από αυτά, που ήρθε πρόσφατα από τη Γερμανία, διέθεσε περίπου 350 ευρώ, υπάρχουν ωστόσο ράτσες που κοστίζουν και πολύ περισσότερα και ένα μεταλλαγμένο μπορεί να ξεπεράσει -λόγω σπανιότητας- και τα 1.000 ευρώ.

«Για να πάρει κάποιος ένα καναρίνι για το σπίτι του θα πρέπει να δώσει 30-50 ευρώ, υπάρχουν όμως και πουλιά που ξεχωρίζουν για το χρώμα, τη φωνή, τη θέση τους στο κλουβί και είναι ακριβά. Αυτά τα παίρνει συνήθως καναρινόφιλος που έχει μεγάλη συλλογή και συμμετέχει σε διαγωνισμούς», δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου.

Οι καναρινόφιλοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που έχουν πουλιά για το χρώμα και την εμφάνιση και αυτούς που εκτρέφουν πουλιά για τη φωνή τους.

Ποτέ τα πρώτα δεν πρέπει να αναμειχθούν με τα δεύτερα, γιατί, όπως λένε, αυτά που κελαηδούν θα χάσουν τη φωνή τους αν έρθουν σε επαφή με τους... ανταγωνιστές τους.

Σύλλογος 50 μελών

Ο Λαρισαϊκός Σύλλογος Καναρινόφιλων αριθμεί σήμερα πάνω από 50 μέλη και συμπλήρωσε ήδη 3 χρόνια λειτουργίας. Σκοπός του είναι η διάδοση της εκτροφής ωδικών πτηνών τόσο στην περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και αυτός ήταν ο δεύτερος τοπικός διαγωνισμός που διοργάνωσε και αφορούσε μόνο καναρίνια, αλλά όχι αυτά που διαγωνίζονται στη φωνή.

Τα έφεραν ναυτικοί από τα Κανάρια Νησιά

Το καναρίνι κατάγεται από τα Κανάρια Νησιά, Μαδέρα, Αζόρες, Τενερίφη. Το εντόπισαν Ισπανοί και Πορτογάλοι θαλασσοπόροι, οι οποίοι μαγεύτηκαν από το κελάηδισμά του και αιχμαλώτισαν μερικά από τα πουλιά, τα οποία μετέφεραν σε ξύλινα κλουβιά στην πατρίδα τους.

Η θεωρία του Δαρβίνου υποστηρίζει ότι τα αρσενικά ωδικά πτηνά εξέλιξαν το κελάηδισμα, τις φωνές τους σαν κάλεσμα των ερωτικών συντρόφων τους, όπως δηλαδή έκανε και ο άνθρωπος και το συνέδεσε απόλυτα με το φύλο τους.

Το καναρίνι ήταν σπουδαίο φετίχ των ευγενών και ένα όμορφο και σπάνιο δώρο για να γοητεύσει κάποιος τις κυρίες της αστικής τάξης.

Μοναχοί

Οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με την εκτροφή και την αναπαραγωγή του ήταν Ισπανοί μοναχοί και για αρκετά χρόνια είχαν το μονοπώλιο πουλώντας μόνο αρσενικά πουλιά. Οι ίδιοι τα μετέφεραν στην Ιταλία και σιγά σιγά τα καναρίνια εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη τον 16ο-17ο αιώνα.

Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη καναρινιών που κατηγοριοποιούνται με βάση το κελάηδισμα, το χρώμα, την εξωτερική τους εμφάνιση γενικότερα, τη στάση τους μέσα στο κλουβί, ωστόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καναρινιών έχει θεσπίσει στάνταρ για όλες τις φυλές.

Θεωρούνται πουλιά που ζουν αρκετά, αφού μπορούν να φτάσουν και τα 14 χρόνια, έτσι είναι καλοί και μακροχρόνιοι μελωδικοί σύντροφοι.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ ethnos.gr

1 σχόλιο:

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...