Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Κρήτη: Η φωτορύπανση απειλεί την καρέτα-καρέτα


Την Τρίτη, στις 26 Ιουλίου, εμφανίστηκαν οι πρώτες μικρές χελώνες στην Κρήτη στην παραλία Γεράνι Χανίων.

Οι εθελοντές στη διάρκεια της πρωινής τους περιπολίας στις παραλίες ωοτοκίας, εντόπισαν ίχνη 17 μικρών χελωνών, τα οποία αντί να ακολουθήσουν το δρόμο προς τη θάλασσα, ακολούθησαν τα δυνατά φώτα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της παραλίας.
Παρά τη σκίαση που είχαν φτιάξει οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, για να προστατέψουν τη συγκεκριμένη φωλιά, τα χελωνάκια αποπροσανατολίστηκαν για την πορεία τους προς την θάλασσα από τα έντονα φώτα.
Οι εθελοντές εντόπισαν τα 10 από αυτά στο χώρο της τουριστικής επιχείρησης και κατάφεραν να τα διασώσουν, οδηγώντας τα στη θάλασσα.
Τα άλλα 7 δυστυχώς δεν βρέθηκαν, που σημαίνει πως απομακρύνθηκαν αρκετά, γεγονός που καθιστά βέβαιη τη θανάτωσή τους από αφυδάτωση ή εξάντληση.
Το φαινόμενο της φωτορύπανσης δεν είναι πρωτόγνωρο στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης, αντίθετα είναι ιδιαίτερα συχνό και εντονότερο από οπουδήποτε αλλού.
Πιο συγκεκριμένα, στον κόλπο Ρεθύμνου, η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη, καθιστά απαραίτητη την σκίαση σχεδόν όλων των φωλιών (από τις 135 σκιάστηκαν οι 125!) για να προστατευτούν από τον έντονο φωτισμό.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στα στον κόλπο Χανίων, όπου η φωτορύπανση δημιουργείται εκτός από τις τουριστικές επιχειρήσεις και από τα φώτα του δήμου στον παραλιακό δρόμο.
Συνεπώς, η γέννηση των μικρών χελωνών στα Χανιά, εκτός του ότι σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της περιόδου εκκόλαψης του προστατευόμενου είδους Caretta caretta, παράλληλα αποτελεί την αφορμή για την αποδοκιμασία του φαινομένου της φωτορύπανσης στις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης.
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τα χάλκινα κλουβιά αντέχουν τις δοκιμασίες των καταιγίδων στα Στενά των Δαρδανελίων

Νέα τεχνολογία για ιχθυοκαλλιέργειες αναπτύχθηκε στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων από τις βιολογικές ακαθαρσίες
Αυτό το καλοκαίρι, τα Στενά των Δαρδανελίων, έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή τοποθεσία που εγκαταστάθηκαν καινοτόμα κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών από κράματα χαλκού.

Σχεδιασμένα να ελαχιστοποιούν τα συνηθισμένα προβλήματα στις φάρμες ιχθυοκαλλιέργειας, όπως τις βιολογικές ακαθαρσίες, τις καταστροφές από τις καταιγίδες και τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα, τα κλουβιά που επιλέχθηκαν από τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Canakkale Onsekiz Mart και στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire έχουν παραταχθεί σε 50 μέτρα νερού και διατηρούν αποθηκευμένους 15.000 ευρωπαϊκούς μπακαλιάρους (4,5 τόνους).

Τα Στενά των Δαρδανελίων, χρονολογούνται από την ημέρα της Ελένης της Τροίας και πολλές αυτοκρατορίες θεωρούσαν πάντοτε πρόκληση να διασχίσουν τον τεράστιο υδάτινο όγκο από τότε. Περίπου 12 καταιγίδες ξεσπούν εκεί κάθε χρόνο, προκαλώντας κύματα τριών έως πέντε μέτρων. Επιπλέον, το νερό ρέει και προς τις δύο κατευθύνσεις κατά μήκος των Στενών, από την Θάλασσα του Μαρμαρά προς το Αιγαίο, αναγκάζοντας ένα επιφανειακό ρεύμα να κινείται προς την μια κατεύθυνση και ένα υπόγειο ρεύμα προς την άλλη. Αυτό το έργο, μελέτησε τα αποτελέσματα προηγούμενων περιπτώσεων, όπως την δοκιμή που έγινε στο Κέντρο Ιχθυοκαλλιεργειών Van Diemen στην Τασμανία της Αυστραλίας, όπου τα 30 νεο-κατασκευασμένα κλουβιά αποτελούν απόδειξη, ότι τα πλέγματα από κράμα χαλκού βελτίωσαν τις συνθήκες υγιεινής, την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα της λειτουργίας των σταθμών ιχθυοκαλλιέργειας. Ως εκ τούτου, μια νέα δοκιμαστική τοποθεσία αποθήκευσης μπακαλιάρων έχει αναπτυχθεί σε 50 μέτρα νερού, σε ένα σύστημα διπλού πλέγματος στην Τουρκία. Αυτό το έργο, θα διερευνήσει την απόδοση ανάπτυξης των ψαριών και την αναλογία τροφής. Εξάλλου, θα διεξαχθούν δοκιμές αντοχής καθώς και παρακολούθηση των βιολογικών ακαθαρσιών του πλέγματος χαλκού

Οι σχεδιαστές του έργου, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν πλέγματα από κράμα χαλκού για πολλού λόγους: εμποδίζουν με φυσικό τρόπο την δημιουργία βιολογικών ακαθαρσιών, αλλά και την ανάπτυξη παρασίτων και παθογόνων, βελτιώνουν την ροή και την κυκλοφορία του νερού και συμβάλλουν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων οξυγόνου για πιο υγιή ψάρια. Επιπλέον, τα κλουβιά με πλέγμα από κράμα χαλκού διατηρούν το σχήμα τους κόντρα στα ισχυρά κύματα και τα ρεύματα.

Τα Δαρδανέλια υποφέρουν επίσης από επιθέσεις αρπακτικών, είτε καρχαριών, είτε φωκιών. Μια πρόσφατη εγκατάσταση στη Χιλή, όπου 60 κλουβιά από κράμα χαλκού τοποθετήθηκαν για την βιομηχανία σολωμού, απέδειξαν ότι το πλέγμα από κράμα χαλκού μπορεί να αντισταθεί στα αρπακτικά και να αποτρέψει την διαφυγή των ψαριών.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες των Στενών, απαιτούσαν ένα ανθεκτικό υλικό. Τα πλέγματα από κράμα χαλκού αντέχουν στην διάβρωση και έχουν διάρκεια ζωής πέντε χρόνια ή και περισσότερο, συγκριτικά με τις παραδοσιακές λύσεις που αντέχουν μόνο για λίγους μήνες προτού χρειαστεί καθαρισμός. Επιπλέον, το πλέγμα χαλκού είναι 100% ανακυκλώσιμο. Το ανακυκλωμένο υλικό χρησιμοποιείται για την αρχική παραγωγή προϊόντων χαλκού, μειώνοντας επιπλέον τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με την κατασκευή παραδοσιακού πλέγματος από πολυμερές.
 
Οι τρεις προκλήσεις της ιχθυοκαλλιέργειας τον 21ο αιώνα: ποιότητα, υγεία, περιβάλλον

Η ετήσια κατανάλωση ψαριών και θαλασσινής τροφής παγκοσμίως, αυξήθηκε 65% από το 1960 και έφτασε τα 17 κιλά ανά άτομο το 2010*. Συγκεκριμένα, ο σολωμός πρόκειται να αντικαταστήσει το κοτόπουλο στην διατροφή μας. Σήμερα, σχεδόν οι μισές θαλασσινές τροφές προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες. Η Κίνα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως (με 33 χιλιάδες τόνους τον χρόνο), ενώ η Ευρώπη παράγει 2,3 χιλιάδες τόνους τον χρόνο*. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας έχει να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις: την αύξηση του όγκου (η παραγωγή έχει αυξηθεί σε ποσοστό 71% τα τελευταία 10 χρόνια και η τάση συνεχίζεται), βελτιώνοντας τις συνθήκες υγιεινής στη μονάδα παραγωγής και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις (διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μείωση των αποβλήτων και σεβασμός στη βιοποικιλότητα).
Μια λύση για το μέλλον των ιχθυοκαλλιεργειών:

«Αντίθετα με τα άλλα υλικά πλέγματος, όπως το νάιλον ή η επικάλυψη των πλεγμάτων, ο χαλκός και τα κράματά του είναι 100% ανακυκλώσιμα χωρίς καμιά απώλεια στην απόδοση. Τα πλέγματα από κράμα χαλκού, έχουν καλές επιδόσεις σε δύσκολες συνθήκες και η διάρκεια ζωής τους, είναι μεγαλύτερη από άλλα υλικά πλέγματος» εξηγεί ο Nigel Cotton, ο Marketing Manager του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Χαλκού. Στο μέλλον, τα κλουβιά από χαλκό θα μπορούν να προσφέρουν την δυνατότητα στη βιομηχανία, να εκμεταλλευτεί νέες περιοχές παραγωγής στην Ευρώπη, μακριά από τις ακτές, εφόσον η αντοχή που παρουσιάζουν σε θαλάσσια ρεύματα και κύματα επιτρέπει την αναπαραγωγή κατά μήκος των ακτών. Στην Ευρώπη, οι χώρες με σημαντική δραστηριότητα ιχθυοκαλλιέργειας είναι η Νορβηγία, η Δανία, τα Νησιά Φερόε, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία, σύμφωνα με τις Στατιστικές Αλιείας FAO των Ηνωμένων Εθνών για το 2009.
Enhanced by Zemanta

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Βέροια: Τέρας έκαψε ζωντανά 7 κουτάβια

Στις 26 Ιουλίου στο κέντρο της Βέροιας (περιοχή Παπάκια) στις 5 το απόγευμα, μπροστα στο μαγαζί ηλεκτρονικών παιχνιδιών του Φ.Σ. κάποιος "μάγκας" από την εν λόγω περιοχή έκλεισε σε αγωγό νερού 7 κουταβάκια που ζούσαν στο σημείο και στη συνέχεια έβαλε φωτιά...στην εισοδο του αγωγού με αποτέλεσμα να καούν ζωντανά και να πεθάνουν απο ασφυξία !

Το πρωτοφανούς βαρβαρότητας απέναντι σε αδύναμα πλάσματα περιστατικό, που έρχεται για άλλη μια φορά να αμαυρώσει την πόλη μας και να καταδείξει το έλλειμα πολιτισμού μας, εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια πολλών παιδιών, αναφέρει στο Δελτίο Τύπου του ο Σύλλογος Ζωοφίλων Ημαθίας ΖΩ.Η..
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Χανιά: Κρέμασε το σκύλο συγχωριανού για να ...λύσει τις διαφορές του

Για να λύσει τις διαφορές του με έναν συγχωριανό του αποφάσισε να του κρεμάσει το σκύλο!

Πρόκειται για ένα ακόμα εξωφρενικής αγριότητας περιστατικό που συνέβη στο χωριό Μεσαύλια στα Χανιά.

Το άτυχο ποιμενικό σκυλί βρήκε κρεμασμένο ο ίδιος ο 64χρονος ιδιοκτήτης του ο οποίος έσπευσε στο Αστυνομικό Τμήμα Βουκολιών και κατέθεσε μήνυση κατά συγκεκριμένου ατόμου, το οποίο κατονόμασε ως τον δράστη του εγκλήματος.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Νεκρό αρκουδάκι σε τροχαίο στη Φλώρινα

Ένα μικρό αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας μόλις οκτώ μηνών και βάρους περίπου 15 κιλών, χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο, κοντά στο συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, τους τελευταίους μήνες υπήρξε εμφάνιση αρκούδας με δύο μικρά αρκουδάκια στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι το ένα από τα δύο αρκουδάκια είναι αυτό που έπεσε θύμα τροχαίου.

Από τις αρχές του 2011, έχουν θανατωθεί συνολικά τέσσερις αρκούδες από τροχαίο ατύχημα. Ως βασικά αίτια των τροχαίων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν την ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου και την απουσία ή ελλιπή διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα.

Κατά την περίοδο του θέρους οι αρκούδες, εξαιτίας της υποβάθμισης των βιοτόπων και προκειμένου να τραφούν, πλησιάζουν καλλιέργειες και κατοικημένες περιοχές, οπότε συχνά διασχίζουν αυτοκινητόδρομους, διατρέχοντας τον κίνδυνο να παρασυρθούν από αυτοκίνητα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Σοβαρές καταγγελίες για τον γάλλο ιδιοκτήτη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Οργή και καταιγισμό σχολίων στο Facebook έχει προκαλέσει η επικίνδυνη και προκλητική συμπεριφορά του διευθύνοντα συμβούλου του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου κου Ζαν Ζακ Λεσουέρ, όταν κατά τη διάρκεια της ποδηλατοπορείας FREEFRIDAY την περασμένη Παρασκευή, πάτησε γκάζι και παρέσυρε ποδηλάτη με το τζιπ του, επειδή τον εμπόδιζε ενώ εκείνος βιαζόταν.

Σύμφωνα με σχόλια στο Facebook, ο ποδηλάτης πριν την επίθεση είχε δεχθεί ύβρεις και απειλές από τον κο Λεσουέρ, ενώ την πορεία συνόδευε περιπολικό!!

Ο άτυχος ποδηλάτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών για τις πρώτες βοήθειες, ενώ όλοι ισχυρίζονται ότι ως εκ θαύματος αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και αποκαλούν το συμβάν εγκληματική ενέργεια!

Υπόσχονται επίσης πως θα υπάρξει συνέχεια στα δικαστήρια!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1915882338009&set=o.49283986544&type=1&theater

Φρικιαστικές συνθήκες στις εξαγωγές ζώων από την ΕΕ στην Τουρκία

Legebat2Image via WikipediaΈρευνα που διεξήχθη από τις διεθνείς οργανώσεις Eyes on Animals, the Animal Welfare Foundation και Compassion in World Farming, σχετικά με την εξαγωγή ταύρων, έγκυων αγελάδων και προβάτων από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ στην Τουρκία αποκάλυψε συγκλονιστικά στοιχεία. Τα ζώα προέρχονταν από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Λετονία ταξιδεύοντας σε αποστάσεις μέχρι και 2.200 χιλιομέτρων σε μερικές περιπτώσεις. 44 μεταφορές ζώων ελέγχθηκαν στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας και παρατηρήθηκε κακομεταχείριση και σοβαρές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.



Ο Peter Stevenson, σύμβουλος πολιτικής της Compassion in World Farming, δήλωσε: «Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει την εξαγωγή ζώων στην Τουρκία άμεσα, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω κακομεταχείριση των ζώων της ΕΕ. Πράγματι, πιστεύουμε ότι αυτό το απάνθρωπο και μη αναγκαίο εμπόριο πρέπει να τερματιστεί συνολικά. Οι μεγάλες αποστάσεις και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ ακραίες για να εγγυηθούν ακόμη και τα πιο ελάχιστα επίπεδα ευημερίας των ζώων.»

Καθυστερήσεις που διαρκούν ώρες, ακόμη και ημέρες, συμβαίνουν τακτικά στα σύνορα ενώ τα φορτηγά περιμένουν τον κτηνιατρικό έλεγχο και εκτελωνισμό. Κατά τη διάρκεια των καθυστερήσεων, τα ζώα περιμένουν σε ακραίες θερμοκρασίες σε στάσιμα οχήματα, πολλές φορές χωρίς νερό και τροφή. Ήμασταν μάρτυρες σοβαρά άσχημων συνθηκών:
τα ζώα ήταν εξαντλημένα και έπρεπε συχνά να ξαπλώσουν σε ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων
τα ζώα ήταν απελπιστικά διψασμένα
η μυρωδιά αμμωνίας ήταν αφόρητη
οι θερμοκρασίες μέσα στα οχήματα μετρήθηκαν μέχρι και στους 48 βαθμούς Κελσίου - σε μια περίπτωση μετρήσαμε 58°C σε ένα Βουλγαρικό φορτηγό με πρόβατα. Τα βοοειδή της ΕΕ δεν είναι εξοικειωμένα με τις ακραίες θερμοκρασίες του καλοκαιριού στην Τουρκία με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν αδυναμία και να καταρρέουν


Πολλά ζώα ξεφορτώνονται στα σύνορα για να ελεγχθεί το βάρος ή το φύλο τους. Δεν τους δίνεται καθόλου νερό ή τροφή όταν βγουν από το όχημα και ακόμη και τα ακατάλληλα ζώα που δεν μπορούν να περπατήσουν αναγκάζονται να ξαναμπούν στα φορτηγά.


Στην περίπτωση ενός ταύρου που κατέρρευσε στην κεκλιμένη ράμπα, ξαναφορτώθηκε αν και δεν μπορούσε να κινηθεί καθόλου. Αφού το σπρώξιμο, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα απέτυχαν να τον κάνουν να κινηθεί, η κεκλιμένη ράμπα ανυψώθηκε και το ζώο γλίστρησε πίσω στο φορτηγό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Άγκυρα ένας άλλος ταύρος βρέθηκε στο πάτωμα σε άσχημη κατάσταση με ένα σπασμένο μπροστινό πόδι.


Η κακοποίηση που προκαλείται από αυτό το εμπόριο γίνεται χειρότερη από το γεγονός ότι περίπου το 90% των μεταφορών που επιθεωρήσαμε παραβίαζαν τον Κανονισμό 1/2005 της ΕΕ σχετικά με την προστασία των ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Συχνά τα ζώα φορτώνονται στα φορτηγά με ανεπαρκές χώρο και ύψος, γεγονός που περιορίζει τον αερισμό τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βρύσες δεν λειτουργούν ή δεν είναι ανοιχτές ή η δεξαμενή νερού είναι άδεια. Ακόμα και όταν λειτουργεί το σύστημα νερού, ο συνωστισμός σημαίνει ότι πολλά ζώα δεν μπορούν να φθάσουν στις συσκευές παροχής νερού.


Η Κομισιόν είχε ενημερωθεί γι’ αυτά τα προβλήματα στις 5 Απριλίου 2011 και πάλι στις 27 Μαΐου. Είχε ζητηθεί να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεδομένου ότι ακραίες περιπτώσεις κακοποίησης ήταν πιθανό να εμφανιστούν εάν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας συνεχίζονταν κατά τη διάρκεια των καυτών θερινών μηνών. Εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε, όταν ήμασταν στα σύνορα στις αρχές αυτού του μήνα, ότι η Κομισιόν και τα Κράτη Μέλη που εμπλέκονται απέτυχαν να λάβουν οποιαδήποτε αποτελεσματικά μέτρα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Κατά συνέπεια αυτής της αποτυχίας, τα ζώα της ΕΕ συνεχίζουν να υποφέρουν σε μεγάλο βαθμό.


Καλούμε την Κομισιόν να αναστείλει την εξαγωγή των ζώων στην Τουρκία προκειμένου να αποτραπεί άμεσα η περαιτέρω κακοποίηση των ζώων της ΕΕ. Θεωρούμε ότι αυτό το εμπόριο πρέπει να τερματιστεί για πάντα, δεδομένου ότι οι αποστάσεις και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πάρα πολύ ακραίες για να εγγυηθούν την εφαρμογή των ελάχιστων προτύπων ευζωίας των ζώων.

Η Compassion in World Farming (CIWF) ιδρύθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια, το 1967, από Βρετανό κτηνοτρόφο που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Σήμερα αγωνιζόμαστε ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής. Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης στον πλανήτη χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούμαστε ειδικά για την ευημερία των παραγωγικών ζώων.
Είμαστε αντίθετοι με τη μεταφορά ζωντανών ζώων για σφαγή και αγωνιζόμαστε για να θέσουμε τέλος σε αυτήν την πρακτική στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο
Enhanced by Zemanta

Νεκρές 20 χελώνες καρέτα-καρέτα στον Αμβρακικό

Σε νεκροταφείο χελωνών τείνει να μετατραπεί ο Αμβρακικός Κόλπος αφού από την αρχή του έτους τουλάχιστον 20 χελώνες καρέτα-καρέτα έχουν βρεθεί νεκρές.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο φορέας διαχείρισης υγρότοπων για το θάνατο τόσο πολλών χελωνών στον Αμβρακικό, που αποτελεί σημαντική περιοχή διατροφής για τις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα.

Χθες δύο ακόμη χελώνες βρέθηκαν νεκρές στο Καλαμίτσι Πρέβεζας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνηθέστερη αιτία θανάτου των χελωνών είναι ο πνιγμός από αλιευτικά εργαλεία ή από νάιλον σκουπίδια.

Οι χελώνες μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν αρκετές θέσεις ωοτοκίας εντός του Αμβρακικού Κόλπου. Με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις όμως τα κατάλληλα ενδιαιτήματα έχουν πλέον υποβαθμιστεί και οι χελώνες δεν τα προτιμούν.

Η χελώνα καρέτα-καρέτα διατηρεί ακόμα κάποια σημαντικά πεδία τροφοληψίας, ενώ αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό των μεδουσών οι πληθυσμοί των οποίων παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια στον Αμβρακικό.

Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού καταγγέλλει ακόμη και ένα περιστατικό κακοποίησης χελώνας η οποία κατακρεουργήθηκε και βρέθηκε με κομμένο το κεφάλι σε έναν από τους υγροτόπους της περιοχής.

Πηγή: newsbeast

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Σκοτώθηκε ξανά αρκούδα

Μία αρσενική αρκούδα βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, είναι το τελευταίο θύμα τροχαίου ατυχήματος.

Το μεγαλόσωμο ζώο επιχείρησε τα ξημερώματα της Τετάρτης να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη.

Πρόκειται για το 10ο περιστατικό στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό και στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί άλλα τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΑΡΤΑ:Δολοφονήθηκε αρκούδα στη Ράμια

Μια καφέ αρκούδα βρέθηκε από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών Άρτας δολοφονημένη στη θέση "Κερασούλα" της τοπικής κοινότητας Ράμιας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Οι υπάλληλοι έφτασαν εκεί,μετά από καταγγελίες ντόπιων για την ύπαρξη της νεκρής αρκούδας. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Θήρας της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, Κώστα Κατσούλα που έχει αναλάβει την υπόθεση, η δολοφονία έγινε πριν από περίπου δέκα μέρες, αφού το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη.Η αρκούδα, μεσαίου μεγέθους ανήκει στο εξαιρετικά σπάνιο είδος της καφέ αρκούδας, πιθανώς πυροβολήθηκε σε άλλο σημείο και τραυματισμένη έφτασε και ξεψύχησε δίπλα στο δρόμο.Χαρακτηριστικό είναι ότι,ουδέποτε δηλώθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, ζημιά από αρκούδα σε κοπάδια της περιοχής. Το ανακριτικό τμήμα της Διεύθυνσης Δασών Άρτας, έχει πάρει καταθέσεις από μάρτυρες και έχει ήδη στείλει την υπόθεση στην Εισαγγελία Άρτας. Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση των στοιχείων και στην παραδειγματική τιμωρία των δραστών.Η θανάτωση αρκούδας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο χρόνων.

theodoriana.com

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Αλαλούμ με το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων

Κατά τη δίωρη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των φιλοζωικών σωματείων εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους σχετικά με το σχέδιο νόμου - που είχε επίσημα αναρτηθεί στο site του ΥΠ.Α.Α.Τ., το οποίο καταργεί τη δράση των φιλοζωικών σωματείων και αφήνει τελείως απροστάτευτα τα ζώα.

Τι είπαν σωματεία και αρμόδιοι υπουργοί

Στην συνάντηση αυτή, στην οποία για λίγο εμφανίστηκε και ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκανδαλίδης, δόθηκε η ευκαιρία στους εκπροσώπους των σωματείων να αναπτύξουν τις πιο βασικές, από τις θέσεις τους. Τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός διαβεβαίωσαν, ότι είναι ανοικτοί στις προτάσεις, τις οποίες και ζήτησαν να τους τις καταθέσουν εκ νέου, μέχρι την Παρασκευή το αργότερο, καθώς από βδομάδα επίκειται νέα συνάντηση των τριών φιλοζωικών ομοσπονδιών στο ΥΠ.Α.Α.Τ.. Στο εύλογο ερώτημά των εκπροσώπων των σωματείων γιατί πρέπει να καταθέσουν και πάλι τις -για πολλοστή φορά κατατεθειμένες προτάσεις τους- η απάντηση ήταν μάλλον ασαφής.

Ο κ. Δριβελέγκας κατέστησε σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο για τα ζώα να ψηφιστεί σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι. Τα όσα έγιναν το απόγευμα της ίδιας μέρας καθώς από «λάθος» υπαλλήλου αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και μάλλον εγκρίθηκε (;) και στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Ιουλίου 2011 διαφορετικό κείμενο νομοσχεδίου από εκείνο που είχε παραδώσει η πρώην υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, δικαιολογούν απόλυτα την οργισμένη, ακαριαία και κοινή αντίδραση των φιλοζωικών συλλόγων και ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την εκφρασμένη πεποίθησή τους για τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζουν για πάρα πολλά χρόνια, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠ.Α.Α.Τ., γεγονός το οποίο δεν προτίθενται -όπως δηλώνουν- να αφήσουν να περάσει έτσι.

Όπως αναφέρουν από την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.: «Οφείλουμε δε να πούμε ότι το σχέδιο νόμου που η κ. Αποστολάκη παρέδωσε στον υπουργό, κ. Σκαναδαλίδη, ικανοποιεί αρκετά από τα αιτήματα μας και απομένει από εδώ και στο εξής να αγωνιστούμε για να ικανοποιηθούν και τα υπόλοιπα, που θα καταθέσουμε την Πέμπτη, 14 Ιουλίου.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Ζωοφιλικών Σωματείων ήταν παρούσα στην συνάντηση μέσω της εκπροσώπου της στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Μείζονος σημασίας θέματα που θα τεθούν ξανά υπ’ όψιν του αρμοδίων είναι ο περιορισμός γεννήσεων που γίνονται σε εκτροφεία αλλά και από ιδιώτες, δραστική μείωση των εισαγωγών ζώων, δωρεάν σήμανση ή ελάχιστο κόστος για την τοποθέτηση τσιπ, κυρώσεις κατά των δήμων, οι οποίοι δεν φροντίζουν τα αδέσποτα τους.

Όμως αν δεν αλλάξουμε μέσα μας αντίληψη και νοοτροπία, όσοι νόμοι και να ισχύσουν, απλά θα βελτιώνουν λίγο την ιδιαίτερα κακή κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τις συμπεριφορές μας, σε βάρος των ζώων.

Πηγή: zoosos.gr

Καναδάς: Προστατευόμενο είδος οι πολικές αρκούδες

Προστατευόμενο είδος πρόκειται να ανακηρυχθούν οι πολικές αρκούδες με νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί για να
ψηφιστεί στον Καναδά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στην επόμενη τριετία να αντιμετωπιστεί η απειλή της εξαφάνισης του είδους.

Το 60% των πολικών αρκούδων ζει στον Καναδά και οι κλιματικές αλλαγές που προκάλεσαν το λιώσιμο μεγάλου μέρους των πάγων έχει μειώσει πληθυσμό των αρκούδων.

Ομάδες Αυτοχθόνων στο Βορρά πάντως αντιτάσσονται στην ένταξη της πολικής αρκούδας στα προστατευόμενα ζώα, υποστηρίζοντας ότι οι πληθυσμοί τους αυξάνονται


cosmo.gr

Λαθροθήρες... έτοιμοι για πόλεμο

Με ένα ολόκληρο …οπλοστάσιο βγήκαν για κυνήγι δύο άτομα από την ευρύτερη περιοχή του νομού Ιωαννίνων, που συνελήφθησαν χθες, χάρη στην μεθοδικότητα των θηροφυλάκων της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και την άψογη συνεργασία με τους αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και την Εισαγγελία.Οι λαθροθήρες, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μέλη την κυνηγετικής οικογένειας, κυνηγούσαν παράνομα αγριόχοιρους στην περιοχή του δήμου Ζίτσας, με σκοπό το εμπόριο. Το παράνομο κυνήγι γινόταν με αδήλωτα όπλα, το είδος και ο αριθμός των οποίων προκάλεσαν έκπληξη στις αρχές.Η σύλληψη των δύο ανδρών έγινε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και μάλιστα μέσα σε παλιά Κοινοτικά Γραφεία, όπου είχαν καταφύγει για την εκδορά του αγριόχοιρου, 40 κιλών περίπου.Ωστόσο, η διακριτική παρακολούθησή τους είχε ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα από τους Θηροφύλακες της Ομοσπονδίας, που και παλαιότερα είχαν αντιληφθεί την δράση τους, αλλά είχαν καταφέρει να διαφύγουν.Για αυτό άλλωστε, τις τελευταίες νύχτες, οι θηροφύλακες περιπολούσαν στην περιοχή, μέχρι που άκουσαν έναν πυροβολισμό, όπως ανέφερε ο ταμίας της Ε’ ΚΟΗ και υπεύθυνος της θηροφυλακής Νίκος Παπαγρηγορίου.Οι θηροφύλακες εντόπισαν την πηγή του πυροβολισμού και στη συνέχεια ένα αγροτικό όχημα, πάνω στο οποίο είχε φορτωθεί το νεκρό ζώο. Ακολούθησε η ειδοποίηση των ανδρών της Αστυνομίας και του Εισαγγελέα, προκειμένου να γίνει έρευνα και σύλληψη των λαθροθήρων στο παλιό Κοινοτικό κτίριο. Οι δράστες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο και έπειτα στο Δικαστικό Μέγαρο για να απολογηθούν, ενώ, το ζώο κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε στο δημόσιο κτηνιατρείο προκειμένου να διαπιστωθεί πως θανατώθηκε από όπλο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες πλειστηριασμού που προβλέπει ο νόμος.«Για την Ομοσπονδία τέτοιες πράξεις είναι καταδικαστέες, για αυτό και η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή εδώ και 10 χρόνια λειτουργεί με στόχο την άμεση καταστολή. Πρόκειται για μεμονωμένα φαινόμενα. Μιλάμε για οπλοφόρους που δεν έχουν καμία σχέση με τα μέλη μας», σημείωσε ο κ. Παπαγρηγορίου.Βέβαια, η υπόθεση αυτή αναδεικνύει και ένα ακόμη θέμα. Την ανεξέλεγκτη εμπορία προϊόντων κυνηγιού, που δύσκολα μπορεί να ερευνηθεί από τις αρχές, με αποτέλεσμα οι κατ’ επάγγελμα λαθροθήρες να κερδίζουν πολλά χρήματα, εις βάρος του περιβάλλοντος, των θηραματικών πληθυσμών αλλά και των έντιμων και συνετών κυνηγών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Νεκρές χελώνες στις παραλίες της Πρέβεζας!!!

Τουλάχιστον πέντε νεκρές χελώνες Καρέτα-Καρέτα εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες στις πολυσύχναστες παραλίες Μονολίθι και Καστροσυκιά της Πρέβεζας.Oι νεκρές χελώνες «εξώκειλαν»» στο ίδιο σημείο και έγιναν αντιληπτές είτε από τους ναυαγοσώστες είτε από τους λουόμενους οι οποίοι το Σαββατοκύριακο «κατέκλυσαν» τις παραλίες.Οι περισσότερες ήταν σε προχωρημένη σήψη γεγονός που αποδεικνύει ότι «ταξίδεψαν» αρκετές μέρες στην θάλασσα πριν τα ρεύματα τις οδηγήσουν στην παραλία του Μονολιθίου.Ο εντοπισμός νεκρών χελωνών στην περιοχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο ωστόσο τα πολλά περιστατικά των τελευταίων ημερών προκάλεσαν προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές.Η τελευταία νεκρή χελώνα βρέθηκε την Κυριακή το πρωί ενώ οι ναυαγοσώστες βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που εντοπιστεί ζωντανή χελώνα στην οποία μπορεί να προσφερθεί βοήθεια.

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κτηνωδία στην Αμαλιάδα

«Κτηνωδία» είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και ειδικότερα στην περιοχή που είναι πολύ κοντά στο δρόμο Σωστίου, με θύματα ανυποψίαστους σκύλους.

Όπως καταγγέλθηκε από ανθρώπους που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, το τελευταίο διάστημα απάνθρωποι θανατώνουν σκυλιά. Και ο τρόπος που έχουν βρει, είναι να τα κρεμούν στα δένδρα.

Γυναίκα περίοικος καταγγέλλει ότι το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε προ ημερών, όταν η ίδια εντόπισε ένα σκύλο κρεμασμένο από μια ελιά, εντός χωραφιού.
http://www.patrisnews.com

Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΟΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Ανεπαρκής απάντηση της Κομισιόν

Aναγκαία η συνέχιση της πίεσης 
Αδιάφορη  παραμένει η Κομισιόν απέναντι στα  προβλήματα από τις μεγάλης διάρκειας  μεταφορές των κτηνοτροφικών  ζώων, θέμα που είχαν θέσει οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Στην απάντηση του Επιτρόπου Υγείας και Καταναλωτών κ. Ντάλι προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος είχε ζητήσει με ερώτησή του να τεθεί μέγιστο όριο 8 ωρών στις μεταφορές ζώων με προορισμό τη σφαγή ή πάχυνση, η Κομισιόν αποφεύγει να πάρει σαφή θέση και παραπέμπει το θέμα στις καλένδες, αναφέροντας ότι προετοιμάζει έκθεση για τη μεταφορά των ζώων, βάσει της οποίας θα εξετάσει σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει.

Οι συνεχείς παραβάσεις του Κανονισμού 1/2005 για  τη μεταφορά ζώων καθώς και η ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να καλύψει στοιχειώδεις όρους για βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων αποδεικνύουν την πλήρη αδυναμία προστασίας τους κατά τη μεταφορά. Οι απαράδεκτες και βασανιστικές συνθήκες μεταφοράς που οδηγούν στον τραυματισμό αλλά και θάνατο ζώων από ποδοπατήματα, αφυδάτωση, έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κ.α. συχνά αποτελούν την τελευταία «δοκιμασία» τους πριν το σφαγείο. Επιπλέον, οι μεγάλης διάρκειας μεταφορές συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών, αποθαρρύνουν την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας και ωθούν στις παράλογες πρακτικές της μεγακτηνοτροφίας και τις καταστρεπτικές τους συνέπειες για το περιβάλλον και τα ίδια τα ζώα. Διεθνής εκστρατεία συλλογής υπογραφών στο διαδίκτυο, βρίσκεται σε εξέλιξη στο http://www.8hours.eu/

«Με την απάντησή της, η Κομισιόν δείχνει  ότι δεν την  ενδιαφέρει να διορθωθούν ούτε καν οι πιο  ακραίοι παραλογισμοί της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Στο στόχο λοιπόν για ανώτατο όριο 8 ωρών στη μεταφορά ζώων για πάχυνση ή σφαγή, θα χρειαστεί  να επανέλθουμε, τόσο θεσμικά όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Είναι επιτακτικό  να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη νομοθεσία και ο υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά και να συνεχιστεί η διεθνής πίεση προκειμένου να υποχρεωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει σαφή θέση. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, πρόκειται για κάτι ευρύτερο από την προστασία των ζώων: θέτοντας όρια σε μια παράλογη πρακτική, ενισχύει την ήπια και τοπική διάσταση της κτηνοτροφίας, εξορθολογίζει τις μεταφορές και το κλιματικό τους αποτύπωμα, βελτιώνει την υγεία των ζώων και την προστασία του καταναλωτή, περιορίζει τη μεταφορά ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μόνο εκεί όπου αυτή έχει πραγματικά να προσφέρει κάτι». 

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Πεζοπόρος έσωσε τη ζωή ενός αλόγου στην Δράμα

Βρήκε εγκαταλελειμμένο το ζώο στην ορεινή περιοχή της Καλλιφύτου στη Δράμα και το έσωσε από βέβαιο θάνατο. Το νεαρό άλογο που βασανίστηκε άγρια από τον ιδιοκτήτη του και λίγο έλειψε να πεθάνει από τη δίψα, την ασιτία και τις πληγές του. 
 
Σε αυτή την άθλια κατάσταση και με δεμένα σφιχτά τα δύο μπροστινά του πόδια το εντόπισε ένας φιλόζωος πεζοπόρος.


Το βοήθησε να περπατήσει επί 14 χιλιόμετρα, ώσπου να φτάσουν στο Καλλίφυτο όπου κλήθηκαν εθελοντές της Φιλοζωικής Εταιρείας Δράμας για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Το έλυσαν, του έδωσαν πολλά λίτρα νερό και περιποιήθηκαν πρόχειρα τις πληγές του ώσπου να εξεταστεί από κτηνίατρο.
 
Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν έρευνα για να εντοπίσουν τον ιδιοκτήτη του, ώστε να κινήσουν εναντίον του τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...