Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Παράδειγμα η συνεργασία του Δήμου Πύργου με τον Φιλοζωικό


Τον χώρο που λειτουργεί από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Πύργου ως καταφύγιο, στην περιοχή της Συντριάδας, επισκέφθηκε την Πέμπτη η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας...
Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Σοφία Τζονίκη. Αμέσως μετά προέβη στην παρακάτω δήλωση που –αν μη τι άλλο- έχει ξεχωριστή σημασία…


«Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 η ευθύνη για τα αδέσποτα βαραίνει την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος Πύργου είναι ένας από τους λίγους Δήμους της Ελλάδας, ειδικά της επαρχίας, που γνωρίζοντας αυτήν την νομική υποχρέωση και ακούγοντας τα παράπονα των δημοτών του για υπερπληθυσμό αδέσποτων, πρωτοπόρησε και τον τελευταίο χρόνο συνεργαζόμενος με το Φιλοζωικό Σύλλογο Πύργου, παραχώρησε δημοτικό χώρο για την περισυλλογή των αδέσποτων του Δήμου, ώστε να εμβολιάζονται, να στειρώνονται, να τσιπάρονται και να προωθούνται για υιοθεσία. Με προσωπική εργασία οι εθελοντές κατόρθωσαν να φτιάξουν έναν χώρο όπου οι σκύλοι που περισυλλέγουν δεν στρεσάρονται έγκλειστοι μέσα σε κλουβιά, κοινωνικοποιούνται και είναι πιο εύκολο να υιοθετηθούν.

Στον χώρο είδα σκύλους διασωσμένους είτε από τους αφιλόξενους δρόμους που είχαν εγκαταλειφθεί από ανεύθυνους ιδιοκτήτες, είτε από περιστατικά κακοποίησης, οι οποίοι πλέον χρίζουν της εξαιρετικής φροντίδας των εθελοντών, είναι σε πολύ καλή κατάσταση και οι περισσότεροι έτοιμοι να υιοθετηθούν. Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο το έργο που προσφέρουν οι εθελοντές οι οποίοι θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχουν καταφέρει μέσα στον τελευταίο χρόνο να περιθάλψουν περίπου 300 σκύλους, να στειρώσουν πάνω από 85 και να δώσουν για υιοθεσία πάνω από 130!!!

Αυτοί οι αριθμοί, για ένα νέο σωματείο με ελάχιστους ενεργούς εθελοντές είναι πραγματικά αξιόθαυμαστοι! Το παράδειγμα της συνεργασίας του Δήμου Πύργου με το Φιλοζωικό Σύλλογο της πόλης θα πρέπει να το ακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Στην Ελλάδα της κρίσης η αδιαφορία των περισσοτέρων Δήμων να έχουν πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ως οφείλουν, ξεπερνά την "δικαιολογία" της παρούσας οικονομικής κατάστασης και είναι σημάδι σοβαρής ηθικής και πολιτιστικής κατάπτωσης. Τέτοια θέματα...τέτοιες εποχές… αντιμετωπίζονται με συνεργασίες, εθελοντισμό και καλή διάθεση από όλους!

Παράλληλα βέβαια με την αξιόλογη προσπάθεια του Φιλοζωικού Συλλόγου Πύργου και του Δήμου θα πρέπει και οι δημότες να κατανοήσουν ότι η μοναδική λύση για την μείωση του υπερπληθυσμού των αδέσποτων του Δήμου είναι η στείρωση όχι μόνο των αδέσποτων αλλά και των ιδιόκτητων ζώων γιατί τα περισσότερα αδέσποτα είναι από ανεπιθύμητες γέννες τέτοιων ζώων που οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες τους εγκαταλείπουν. Υποθετικά ακόμα και να υπήρχε δυνατότητα να μαζευτούν όλα τα αδέσποτα της Ελλάδας ,την επόμενη ημέρα θα υπήρχε ίδιος αριθμός αδέσποτων στους δρόμους τα οποία θα είχαν εγκαταλειφθεί από τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες τους είτε γιατί τα βαρέθηκαν, είτε γιατί αρρώστησαν, είτε γιατί δεν τους βγήκαν καλά στο κυνήγι, είτε γιατί γέννησε η αστείρωτη σκύλα τους και εγκατέλειψαν τα κουτάβια της κλπ. Βλέπετε δυστυχώς είναι θέμα παιδείας και ηθικών αξιών!»… τόνισε η κα Τζονίκη συμπληρώνοντας ότι με τον σύλλογο θα υπάρξει στενή συνεργασία, ιδιαίτερα για περιπτώσεις υιοθεσίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η στήλη δέχθηκε παράπονα κατοίκων πλησίον του καταφυγίου που εκφράζουν –κυρίως- την δυσφορία τους για τον θόρυβο που κάνουν τα σκυλιά που υπάρχουν στο χώρο κατά την διάρκεια της νύχτας… για το συγκεκριμένο θα επανέλθουμε.



patrisnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε την άποψή σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...